Κατηγορίες
παρουσιάσεις

Η Οδύσσεια των λέξεων

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική (Οδυσσέας Ελύτης)


Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Μια ομάδα μαθητών από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα),  δημιούργησαν αυτό το ιστολόγιο για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ενός πρωτότυπου project με θέμα την συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών γλωσσών . Η ιδέα γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός λέξεων που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι στην καθημερινότητα τους είναι κοινές γιατί προέρχονται από την ίδια (συνήθως) ελληνική ρίζα . Οι μαθητές μελέτησαν συστηματικά την ετυμολογία αρκετών λέξεων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο και κατέληξαν αυτούσιες ή ελαφρά παραλλαγμένες σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν όσες περισσότερες από αυτές μπορούσαν για να συντάξουν σύντομα μηνύματα προς τους πολιτικούς της Ευρώπης μιμούμενοι τις ομιλίες του Ξ. Ζολώτα στη συνεδρίαση της παγκόσμιας Τράπεζας το 1957.

Το έργο αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning και αποτέλεσε μία από τις κύριες δράσεις του προγράμματος EPAS (European Parliament Ambassandors School Program) στο οποίο συμμετέχουν τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *